Porovnávávací degustace Anxi Xi Ping Tie Guan Yin

Tímto krátkým článkem bych se chtěl podělit o zážitky z degustování dvou oolongů Anxi Xi Ping Tie Guan Yin. Degustovanými čaji byly:

  • 2009 Anxi Xi Ping Tie Guan Yin
    Precizně ručně zpracovaný oolong z vesnice Xiping (Anxi, Fujian). Jarní sběr roku 2009. Oxidace mezi 40 – 50 %. Pečení středně silné.
  • 2008 Traditional Anxi Aged Tie Guan Yin (“Lao Cha”)
    Precizně ručně zpracovaný oolong, který byl uskladněn tři roky ve vesnici Xianghua. Jedná se o stárnoucí oolong, který byl před uskladněním ještě jednou pečen.

Degustace proběhla téměř tradičním postupem v degustačních soupravách o objemu cca 125 ml. Od každého čaje bylo odváženo 2,5 g. Suchý list byl vložen do předehřátého degustačního šálku a zalit vodou o teplotě 90°C. Louhování trvalo 5 minut a poté se nálev přelil do degustační (servírovací) misky.

Nyní již k vjemům, které čaj zanechal. Pro přehlednost jsem poznatky sepsal do tabulky.

Degustace Anxi Xi Ping Tie Guan Yin

Hodnotící prvek: 2009 2008
list svěží zelené barvy, precizně stočen tmavě hnědé barvy (tvarem připomínající rozinky)
aroma středně silné, medové, pronikavé velmi silné, připomínající vůni lesního medu, je cítit “pečenost”
nálev průzračný, světle žluté barvy průzračný, žlutohnědé barvy
chuť jemná, příjemná, uklidňující, vzadu na patře nasládlá silná, prvky pečenosti jsou příjemně cítit na začátku úst, vzadu na patře silná sladká
dochuť dlouhá, silná, sladká velmi dlouhá, intenzivní, sladká

Shrnu-li oba čaje, pak jednoznačně musím říci, že to u mne vyhrál ročník 2008. Jde o velmi silný čaj, který zaujme vším od vůně po chuť. Jedná se o příjemný čaj s bohatými tóny v chuti a vůni. Vhodný pro nabuzení a intenzivní tvorbu (manuální, ruční).

Abych však nebyl k druhému čaji nespravedlivý, tak i on si zaslouží svou pozornost. Jde o čaj jemnější, u kterého člověk musí chvíli hledat jeho přednosti. Jedná se o příjemný relaxační čaj vhodnější pro přemýšlení a tvorbu (především hlavou).

Prosím omluvte zhoršenou kvalitu fotografií. Jednak způsobenou stářím fotoaparátu a jednak umělým osvětlením. Na fotografiích je povětšinou vlevo čaj z roku 2009 a vpravo čaj z roku 2008. Jediná výjimka je na první fotografii, kde je tomu naopak (vlevo 2008 a vpravo 2009).