Zimní čajování v čajovně „Pod Lípou“

I přes mrazivé počasí, které nyní panuje venku, jsme nezůstali doma a vyrazili pracovat na zahradu. Nedávno jsme pokáceli stromy a tak bylo potřeba uklidit. Tuto příležitost jsme využili k tradiční přípravě Kao Cha. Žhavých uhlíků jsme měli z ohně dostatek a tak mohlo sezení započít.

Kao Cha (烤茶, Kchao-čcha)

Kao Cha Guan
Kao Cha Guan

Nejen samotní lidé Lahu, ale též další menšiny v Yunnanu používají Pu’Er pro tzv. Kao Cha (烤茶, pečený čaj). Jedná se o velice prastarý rituál předávaný z generace na generace.

Základem pro tento rituál je hliněný džbánek (někdy nazývaný jako Kao Cha Guan), ohniště nebo zdroj přímého plamene (kahan, kadidelnice apod.), čaj v bambusu a voda.

Prvním krokem je zahřátí džbánku nad plamenem, které připraví nádobu pro přípravu a zároveň odstraní případné nečistoty.

Odměřené množství se vsype do prázdného džbánku. Džbánek respektive čaj se zahřeje nad plamenem. Důležité je, aby zahřátí proběhlo rovnoměrně a nedošlo ke spálení čaje. Zahřívání probíhá tak dlouho, dokud se ze džbánku nezačne linout vůně čaje. V tomto okamžiku se do nádoby nalije vřící voda. Ještě chvíli se vrátí nad plamen. Nápoj je připraven a může se rozlít do připravených šálků.

Čaj připravený tímto způsobem je velice silný a lahodný. Někteří konzumenti přirovnávají stav, ve kterém se nacházejí, ke stavu blízkému opilosti z alkoholu (ovšem bez negativních vlivů kocoviny druhý den).

Uvelebili jsme se pod vzrostlou lípu, která je pěknou dominantou celé zahrady. Při této příležitosti jsme plácek nazvali naší malou (soukromou) polní čajovnu Pod Lípou. V létě zde budeme hostit kamarády a známé těmi nejlepšími čaji a raritními kousky ;).

Akci nebudu dále rozepisovat, ale představu si můžete udělat nad sérií fotek, které jsme u této příležitosti pořídili. Jediné co z fotek neucítíte, je ta obrovská zima co tam byla a ohromující síla připraveného čaje.

One thought on “Zimní čajování v čajovně „Pod Lípou“”

Comments are closed.